Vse o negi svile

Blog

Spanje na svilenem vzglavniku vam bo prineslo neverjetno udobje, prav tako pa boste s tem tudi ponoči skrbeli za svojo kožo lin lase.
Ko pride čas, da vzglavnik preoblečemo, pa ne smemo pozabiti, da je pranje svilene prevleke drugačno od klasične bombažne prevleke.

Morda vam bo pri pranju svile pomagala misel, da jo negujte tako kot svojo kožo. Bodite nežni, svile ne drgnite, uporabljajte mlačno vodo, prav tako se izogibajte agresivnim čistilom.

Nekaj kratkih navodil za pranje je prikazanih v spodnji tabeli:

Da bo prevleka dolgo izgledala kot nova, upoštevajte tudi spodnje nasvete.

Pranje v pralnem stroju
Pranje svile v pralnem stroju ni prepovedano, a vseeno ni zaželjeno. Prevleko vedno perite na programu za občutljiva oblačila, na temperaturi 30°C. Uporabljajte pH nevtralen ali nežen detergent. Mehčalca ne uporabljajte.
Prav tako je priporočeno pranje v mrežici za perilo.

Ročno pranje
Svila potrebuje nežnost, zato je najbolj zaželjeno ročno pranje. Prevleko namočite v mlačno vodo, v kateri ste razstopili malo nežnega pralnega praška. V vodi jo namakajte približno 3 minute. Svile ni dovoljeno drgniti, saj bi s tem poškodovali njena vlakna. S prevleke sperite odvečen detergent.
Izogibajte se ožemanju, belilu in mehčalcu.

Sušenje svile
Svile nikoli ne sušiti v sušilnem stroju. Mokro in neožeto prevleko položite na brisačo, ki je na ravni podlagi. Odvečno vodo lahko nežno vpijete z brisačo. Obešanje svile je dovoljeno, a ni priporočeno. Nikakor pa ne uporabljajte ščipalk za sušenje perila. Izogibajte se sušenju na direktenem soncu.

Likanje
Izogibajte se likanju z visokimi temperaturami in paro, saj boste tako poškodovali svilena vlakna, na prevleki pa se lahko pojavijo mehanične poškodbe in madeži. Prevleko lahko likate vlažno, a poskrbite da ni mokra.

Nega svile ni tako zahtevna kot se morda zdi. Je le malo bolj očutljiva, a je zanjo vredno skrbeti, saj ta skrbi za vaše lasje in kožo.